14 Οκτωβρίου, μνήμη Μεγαλομάρτυρος Γερβασίου

Τη 14η Οκτωβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Μεγαλομαρτύρων Γερβασίου και Ναζαρίου (†α΄ αι.), Κελσίου και Προτασίου.
Στην πόλη των Πατρών έχουν ιδιαίτερο λόγο να τιμούν την ημέρα αυτή, διότι το όνομα Γερβάσιος έφερε και ο αοίδιμος, ηγιασμένος Γέροντας των Πατρών πατήρ Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, μαθητής του Αγίου Νεκταρίου εις την Ριζάρειο Σχολή. Ο Γέρων των Πατρών, ο ποιμένας, ο διδάσκαλος και πατέρας! Ο φάρος των Πατρών όπως χαρακτηρίστηκε!
Την ημέρα αυτή ετελέσθησαν δύο Θείες Λειτουργίες, μία εις τον Ιερόν Ναόν της Αγίας Παρασκευής στις παιδικές κατασκηνώσεις του π.Γερβασίου στα Συχαινά Πατρών, όπου φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανα του αγίου Γέροντος, αλλά και στον Ιερό Ναό της Αγίας Ταβιθά εις την Αναπλαστική Σχολή Πατρών, που είχε ιδρύσει και κήρυττε το Λόγο του Θεού ο σεβάσμιος Γέροντας.
Ιδιαίτερη έκπληξη και χαρά για τον κόσμο που εκκλησιάστηκε εις τον Ιερόν Ναόν της Αγίας Παρασκευής ήταν η παρουσία του Αρχιμανδρίτου π.Χρυσοστόμου, της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Βουρών,  ο οποίος είχε υπηρετήσει τα ιερατικά του καθήκοντα κοντά στον άγιο Γέροντά μας. Η βαθειά συγκίνησή του αντικατοπτριζόταν στο πρόσωπό του και στα λόγια του: “Αισθάνομαι την ημέρα αυτή ως ημέρα ανεπανάληπτη, διότι κι εγώ υπηρέτησα εδώ στην Πάτρα, εν πρώτοις στον Αγιο Δημήτριο, 7 χρόνια κοντά στον πατέρα Γερβάσιο Παρασκευόπουλο, μετά στην Παντάνασσα, έπειτα ως ιερεύς στην Αρόη, Αγυιά και αλλού. Επέρασα την ιερατική  μου ζωή στην Πάτρα με τον αείμνηστο πατέρα και γέροντά μας Γερβάσιο, που ελειτουργούσαμε μαζί και έμαθα πολλά πράγματα και με διέταζε σε πολλά. ΗΤΑΝ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ. ΤΟΝ ΖΩ, ΤΟΝ ΖΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ! Θα πρέπει κι εσείς που είστε εδώ, στην περιοχή αυτή να μην τον ξεχνάτε, να τον θυμάστε πάντοτε. Να περνάτε από εδώ και να παίρνετε την ευλογία του! ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΕΙΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ …”

ΆΓΙΕ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΡΈΣΒΕΥΕ ΥΠΕΡ ΗΜΩΝ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ