Οι συμβουλές του π.Γερβασίου γινόντουσαν νόμος!

Απόσπασμα από τη συνέντευξη της Ε.Μοναχής, πνευματικό παιδί του π.Γερβασίου

 

εξφλλ5Επειδή στο μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως  εξατομικεύοντας την επικοινωνία με τα πνευματικά του παιδιά γινόταν αγαπητός συν Κυρίω  και ακόμα πιο σεβαστός, οι συμβουλές του γίνονταν για εμάς νόμος, άσχετα αν πολλές φορές δεν μπορούσαμε να τα εφαρμόσουμε. Και αυτό το λέω κρίνοντας από τις πολλές φορές που στην εξομολόγηση μου έλεγε πολλές φορές παραδείγματος χάριν: θα βάλεις τα χέρια σου κάτω να τα πατήσει η μητέρα σου επειδή μούτζωσες. Και θυμάμαι του είπα μια φορά αυτό δεν πρόκειται να το κάνω. Άλλη μια φορά με έβαλε να της φιλήσω τα πόδια και του απήντησα «δεν μπορώ, θα το κάνω αυτό όταν κοιμάται» (της μητέρας μου, γιατί σε εκείνη είχα παραφερθεί). Και η τιμωρία ή καλύτερα ο κανόνας ήταν αυτός. Ήμουν τότε 9-10 χρονών παιδί.

Π.Παναγιώτης: εγώ το είχα εισπράξει το χαστούκι του 5,5 χρονών , όταν με ρωτούσε στην εξομολόγηση «τη μάνα την ακούς;». Στην εξομολόγηση με κρατούσε αγκαλιά και μου λεγε τη μάνα την ακούς; Ε, απ τα πολλά του είπα όχι. Εε, τι χαστούκι μπορεί τώρα μπορούσε να μου είχε δώσει ο παπούλης και με έπιασε εμένα το παράπονο και το κλάμμα και με έσφιγγε στην αγκαλιά του και να μου ζητάει συγνώμη και να κλαίει πιο πολύ ο παπούλης από εμένα. Και μπήκε η γιαγιά μου μέσα, η μακαρίτισσα η Ευγενία η Μπελεζώνη , θα την είχατε ακουστά και του λέει παπούλη το παιδί. Ευγενία έξω, της λέει, έξω, εγώ είμαι με το παιδί μου τώρα!

Μοναχή Ε. : άλλη μια φορά θυμάμαι στην αγκαλιά του τον ρώτησα στην κατασκήνωση ένα απόγευμα μετά τον εσπερινό όταν σερβίριζαν για το βραδινό φαγητό, τον ερώτησα αν είχε άλλα αδελφάκια και μου απήντησε ότι η μητέρα του κοιμήθηκε στον δεύτερο τοκετό. Εγώ δεν ήξερα τι σημαίνει η λέξη τοκετός  και φαντάστηκα ότι τον μικρό του αδελφό θα τον λένε Τοτό.