Το πρώτο κατηχητικό μάθημα

Απόσπασμα από τη συνέντευξη της Ε.Μοναχής, πνευματικό παιδί του π.Γερβασίου

Ε.Μοναχή: Από όσα θυμάμαι από την κ. Σάσα Αθανασοπούλου την αείμνηστη, ο παπούλης ξεκίνησε τα εκκλησιαστικά κατηχητικά σχολεία μια Κυριακή των Μυροφόρων όταν παρακάλεσε και κάλεσε τρεις κοπέλες που ήταν τότε μικρά παιδιά του Δημοτικού και  εκκλησιάζονταν στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου της Πάτρας  τους πρότεινε την επόμενη Κυριακή να ζητήσουν άδεια από τους γονείς τους ώστε να καθυστερήσουν μετά τη Θ. Λειτουργία γιατί ο Ιερέας ήθελε να τους κάνει ένα πρώτο μάθημα. Και πράγματι, την επόμενη Κυριακή παρέμειναν αυτά μαζί με τις φίλες τους που εννοείται είχαν ενημερώσει τους γονείς τους και έτσι άτυπα και τυπικά ξεκίνησε το πρώτο κατηχητικό σχολείο στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που εφημέρευε τότε ο παπούλης

Π.Παναγιώτης: Σας είχε πει η κυρία Σάσα ποια χρονολογία ήταν;

Ε.Μοναχή: Νομίζω ήταν το 1920-1922, διότι αυτό είχε προηγηθεί της ιδρύσεως της Αναπλαστικής Σχολής (1923). Από τότε άρχισαν να λειτουργούν τα κατηχητικά σχολεία πρώτα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου μετά τη θ.Λειτουργία και αργότερα άρχισαν να πολλαπλασιάζονται, διότι το κήρυγμα του παπούλη το πρωί στη θ.Λειτουργία και τα εσπερινά κηρύγματα αργά το απόγευμα, έγιναν η αιτία, η διαφήμιση του παπούλη. Συγνώμη για τη λέξη που χρησιμοποιώ, αλλά επειδή τα κηρύγματά του ήταν τελείως διαφορετικά από αυτά που ακούγονταν και ακούγονται στην εκκλησία, δημιουργούσαν το ενδιαφέρον του ακροατή και συγχρόνως έκαναν τομές στις συνειδήσεις των ακουόντων.

Π.Παναγιώτης: Έτρεχαν όλοι να δουν ποιος είναι αυτός ο παπούλης, αυτός ο παπα Βάσιος,!

Ε.Μοναχή: 19. Με παιδιά του κατηχητικούΑυτός ο παπα Βάσιος όπως σύντομα των έλεγαν οι γυναίκες, οι κυρούλες που πήγαιναν στην εκκλησία, είχε εντυπωσιάσει όλους όσους τον άκουγαν και συγχρόνως η αυστηρή προσωπική ζωή του ήταν μια ακόμα επιβεβαίωση ότι αυτός ο άνθρωπος δεν έκανε κήρυγμα για να εντυπωσιάσει, αλλά ζούσε αυτά που έλεγε και συμπονούσε και υπέφερε τον άνθρωπο,  ο οποίος δια της εκκλησίας ζητούσε άλλοτε συνειδητά και άλλοτε ασυνείδητα τη γνωριμία του με το Θεό.