Ψυχή και εξωτερική εμφάνιση με αξιοπρέπεια

 

Μια φορά έκαναν ένα συμπεθεριό σε έναν θείο μου, τότε γνωριζόντουσαν με μια μαία ήταν αυτή και έμενε προς τον προφήτη Ηλία επάνω και την έβαλε ο θείος τη μητέρα μου να πάει να ρωτήσει. Τέλος πάντων, η μητέρα μου δεν έβγαζε από το στόμα της τίποτε, αλλά μου λέει όταν ήλθε: «κακώς έκανα που πήγα», της λέω: «έπρεπε να το σκεφθείς καλύτερα, μανούλα μου, τι να σου πω εγώ τώρα!». «Τι να κάνω; Τι να κάνω;» Σηκώνεται με τη ρόμπα της όπως ήτανε και της λέω: «να πας στον παπούλη να ρωτήσεις». «Αν με ορκίσουνε μου λέει; Καλά δεν θα πω τι είπε αυτή, αλλά αν με ορκίσουνε τι να πω;»

Π.Γερβάσιος: – Ελένη μου είναι μεσημέρι

Ελένη: –  Δεν θα σας απασχολήσω παπούλη μου, αυτό και αυτό μου συνέβη, πήγα να ρωτήσω και κατηγόρησε, του λέει και μου είπε η Μαρία τώρα τι θα κάνεις αν σε ορκίσουν;

Π.Γερβάσιος: – Περισσότερο μυαλό Ελένη νομίζω είχε η Μαρία(κόρη της Ελένης και ομιλήτρια) παρά εσύ. Έπρεπε να έλθεις πριν πας εκεί.

Βγαίνοντας να φύγει η μητέρα μου ήτανε λίγο η κάλτσα της πίσω σκισμένη και της λέει:

  • Ελένη, Ελένη, από τέτοιες νοικοκυρές δεν θέλω να βλέπω τέτοια πράγματα
  • Παπούλη ήρθα βιαστικά, λέει η μητέρα μου.
  • Τίποτα, τίποτα, αυτά να τα προσέχετε, εγώ δεν θέλω τέτοια πράγματα της είπε.

Ήτανε σε όλα λεπτολόγος

  • Να είσαστε ντυμένες, δεν σας ζητάω να φορέσετε τσουβάλια, αλλά ντύσιμο με αξιοπρέπεια!

Έλεγαν οι μεγάλες, πόσες φορές τις παρακολουθούσα να μην είναι η κάλτσα, η ραφή στραβή. Παλιά, οι κάλτσες είχανε ραφή πίσω οι γυναικείες. Και τους έλεγε:

  • Πριν φύγετε δεν θα δώσετε δικαίωμα στον καθένα να σας ελέγξει και να σας δείξει με το δάκτυλο.

Γιατί τότε είχανε και τούτο: «ααα, να η γερβασιάνα, ααα πάει στο Γερβάσιο.  Και σε αυτό το θέμα τις πρόσεχε τις κοπέλες. Όλα τα πρόσεχε. Σε όλα ήταν τύπος. Μάλιστα και στη νοικοκυροσύνη και στην αξιοπρέπεια! Σε όλα! Σε όλα!

 

Απόσπασμα από τη Συνέντευξη της  κ. Μαρίας Μάνου (Πνευματικό παιδί και Κατηχήτρια στα Κατηχητικά Σχολεία του πατρός Γερβασίου)