Ιστορικό Παιδικής εξοχής “Η Αγία Παρασκευή” στα Συχαινά Πατρών

20160701_162611_resized

 

GetAttachment (7)GetAttachment (9)GetAttachment (4)

 

Η μεταβίβαση του αγροκτήματος

Συμβόλαιο υπ αριθμό 11.317/13/7/190 του συμβολαιογράφου Πατρών Σωτηρίου Μπέτσου την 13η  Ιουλίου 1950 παραδίδεται το αγρόκτημα (επτά περίπου στρεμμάτων) εις την Αναπλαστική Σχολή Πατρών , για να χρησιμεύσει ως παιδική κατασκήνωση των παιδιών της Α.Σ.Π. , έπειτα από πόθο και τελευταία θέληση της μακαριστής δωρήτριας Μαρίκας Κωνσταντινίδου.

Η θεμελίωση της Κόγχης του Ιερού Βήματος

Η επιθυμία της μακαριστής δωρήτριας ήταν να ανεγερθεί Ιερός Ναός στις παιδικές κατασκηνώσεις στο όνομα της Αγίας Παρασκευής και να μεταφερθούν τα λείψανά της στο χώρο της παιδικής εξοχής. Για το σκοπό αυτό και για να εκπληρωθεί η επιθυμία της δωρήτριας την 1η Ιουλίου 1953 έγινε η θεμελίωση της Κόγχης του Ναού, εψάλη αγιασμος με τα Αγια λείψανα της Αγίας Παρασκευής, των αποθησαυρισμένων εν τη Ι.Μ. Γηροκομείου, παρόντος και του ηγουμένου αυτής αρχιμ. π Αρτεμίου Δρόσου.  Την 11η Ιουλίου 1953, ημέρα Πέμπτη μετεκομίσθησαν και τα λείψανα της μακαριστής Μαρίας Κωνσταντινίδου εις την παιδική εξοχή.

Η θεμελίωση της Κατασκήνωσης

την 9η Ιουνίου 1954 με αγιασμο τέθηκαν τα θεμέλια Κατασκηνωτικής στέγης  μήκους 17 μέτρων και πλάτους 5,5. Ταυτοχρόνως κατασκευάστηκε εκ θεμελίων και αποθήκη με συνεχόμενο μαγειρίο και άρχισε να οικοδομείται και ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής.

Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής

5 Αυγούστου 1956: Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού

26 Ιουλίου 1954 προ της κόγχης του ανεγειρομένου Ιερού Ναού ετελέσθη η πρώτη υπαίθριος Θεία Λειτουργία, ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών Θεοκλήτου, επί τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής